παντογνωμία η αποτυχία μας

 

Σύμπτωμα πνευματικής στειρότητας είναι η παντογνωσία. Η άποψη πάνω σε κάθε ερώτημα, σπουδαίο ή μη. Για να το διαπιστώσει κάποιος, απλά ανοίγει μια τηλεόραση και βλέπει την παντογνωσία σε όλο της το μεγαλείο. Μέχρι πρότινος αυτή η πνευματική κατάσταση επεκτεινόταν και στην καθημερινή μας τριβή.  H επιμονή στις θέσεις , που δεν επέτρεπε τη συνάντηση των ψυχών μας σε μια κοινωνία αποδοχής του διαφορετικού, δημιούργησε κλίκες στις οποίες τα πρόσωπα «συνειδητοποιούσαν» τη συμφωνία τους.  Και εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε την παντογνωμία από την άποψη του καθενός από εμάς  πάνω στο αντικείμενό του. Η διαφορά δεν είναι άλλη από την εμπειρία, την σπουδή, τις ατέλειωτες ώρες που αφιερώνονται για την διαμόρφωση κάποιας γνώμης. Και έν πάσει περιπτώσει, δεν γνωρίζω κάποιον «πνευματικό άνθρωπο» ο οποίος να μην αφήνει κάποιο περιθώριο λάθους στην άποψή του. Αντιθέτως το θεωρεί πνευματική τόλμη, δείγμα ολοκλήρωσης.

 

Ας προχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα. Τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, έχουν ανατρέψει ή προσπαθούν(επίμονα σε κάποια …μυαλά) απόψεις ζωής,  καταναλωτικά πρότυπα, διαπροσωπικές σχέσεις. Η παντογνωσία μετατρέπεται σταδιακά σε φόβο για το αύριο(πολικά-κοινωνικα δεδομενα) , σε αναζήτηση λύσεων σε καθημερινά βιοποριστικά προβλήματα, στη μεταφορά κοινωνικών εκδηλώσεων μέσα στα σπίτια (οικονομικά δεδομένα).

 

Όλα τα παραπάνω δεν δείχνουν τπτ άλλο παρά την αποδοχή της αποτυχίας μας, σε μια πορεία μοναχική καθαρά εγωιστική και εγωκεντρική.

…. διαβάσαμε την ένδειξη της πυξίδας. Είμαστε λάθος. Δε μένει παρά να κοιταξουμε τη σωστή κατεύθυνση, έναν προορισμό που εξασφαλίζει την ελπίδα στο καλύτερο μέλλον. Ας κοιτάξουμε λοιπόν ο ένας τον άλλον.

Advertisements

2 thoughts on “παντογνωμία η αποτυχία μας

  1. Δεν θα είμαι και τόσο ευγενική, Παναγίωτη μου… έχουμε γεμίσει από ξερόλες, όλοι έχουν γνώμη, όλοι ξέρουν τι φταίει για τα χάλια μας και αρκούνται σε ατελείωτες αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις… και φυσικά πάντα φταίνε οι άλλοι!
    Χμ! μήπως πρώτα πρέπει ν’ αλλάξουμε μέσα μας και να σοβαρευτούμε;
    Μόνο έτσι υπάρχει «κάποια» πιθανότητα το εγώ να γίνει εμείς;
    Χαίρομαι όταν το φανταράκι αναλαμβάνει δράση! 😉
    ΑΦιλιά! :)))))))))))))))

  2. I used translate to read this and it wasn’t exactly clear but I think I got the intent. I wondered what might happen in a crisis like you have experienced – do people become more real and connected or do they turn inward? I read about some new programs to help the farmers. That was very cool.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s